Oppbevaring og stell av bunadskjorte

Når dere får skjorte levert ferdigsydd fra oss er den vasket 1 gang og klar for bruk. Den leveres med egen oppbevaringspose.

Skorter levert som materiell vaskes etter følgende oppskrift 1 gang når den er ferdigsydd:
Skjorta gjennomfuktes med lunket vann og legg den i ei bøtte/balje. Gni inn rikelig med lactacyd dusjkrem på broderiene. La dette ligge ca 2 timer.(Lactacyd dusjkrem selges bl.a. hos apotek). Fyll så bøtta/baljen med lunket vann slik at skjorta blir dekt, og la den ligge ytterligere 2 timer, evt til neste dag. Skyll bort alle såperester. Foreta så en vanlig vask- les nedenfor. Lactacyd dusjkrem brukes for å fjerne påtegningsfargen, og gjøres kun ved skjortas 1. vask etter montering.

Etter bruk vaskes skjorta helst for hånd eller skånevaskprogrammet i vaskemaskinen (gjerne med vaskepose), 40-60 grader. Vi anbefaler håndvask.

Flekker bør fjernes når de er ferske og helst inne 24 timer. Skjorta oppbevares altså ikke skitten. Flekker vil feste seg og bli vanskeligere å fjerne.
Linskjorta legges først litt i bløt et par timer i rent vann uten såpe, slik at flekker "løsner". Lunket vann i ei bøtte/balje.
Foreta så forsiktig vask. Vi anbefaler Bunadssåpa. Den fås som blokksåpe produsert av Alveland eller såpespon fra ScanPro.
Gni såpen direkte på flekker, innsiden av kragen og på ermekilene. Eller rett og slett lage litt såpeskum i vannet. La skjorta ligge i såpevannet et par timer. Ved vanskelige flekker la det ligge til neste dag. Bunadssåpa gir linen et litt beskyttende lag på linen, og gjør skjorta mykere og enklere å stryke.
Det anbefales ikke å bruke vaskemiddel med bleking, og ikke bruk skyllemiddel.

NB! Aldri Vanish!! Aldri koking!! Aldri kloring!! (Naturfibrene blir ødelagt).

NB! Aldri tørketrommel. Stryk skjorta mens den er fuktig. Skjorta er enklere og få glatt, den strekker seg ut (blir større) og blir stiv og fin. Stryk en gang til når den er "nytørr". En kan også få skjorta ganske glatt med å strekke på den mens den drypptørker. Etter siste stryking kan skjorta henge opp ned etter strikken slik at ermene får henge fritt.

Generelle tips: Linfibrene holder godt på fuktighet. Ei nystrøken skjorte bør strykes 2-3 dager før den skal brukes.
Da er den gjennomtørr, og krøller mindre ved bruk.

For å begrense gule flekker ved ermekilene: la deodoranten tørke før skjorta tas på, og påføre Bunadssåpa litt ekstra på ermekilene ved vask.
Forsiktig vask og stryking gir lengre "levetid" på skjorta før den blir utslitt. Vi har erfart at skjorta også kan slites ekstra hvis vesten er for trang (slites ved ermhullparti).

Det finnes mange mer eller mindre gode råd når det gjelder skjortevask og stryking. Du kommer langt med å stryke bunadskjorta som du gjør ved vanlig skjortestryking, med et godt dampstrykejern. Det som er viktigst er å stryke skjorta mens den er fuktig. Hvis ikke blir den fort gulbrun før du får den glatt.
Noen skjorter kan gulne mellom hver bruk. Skjorta kan også gulne hvis det er rester av vaskemiddel. Hvitheten på skjortelinen kan variere. Hvis skjorta gulner ved oppbevaring så kan den legges i bløt med skum fra Bunadssåpa.
2-3 timer/til neste dag og skyll godt.

Skjorte og broderigarn er i 100% lin.