Oppbevaring og stell av bunad

Det er ikke bare skjorta som skal strykes og stelles før bruk - husk også de andre plaggdelene.
Ved stryking/pressing brukes dampjern. I all hovedsak presses det fra vranga men kan også gjøres forsiktig fra rettsiden. Tilpass varmen etter stoffkvaliteten. En gang i blandt har bunaden godt av en rens. Rensing er en trygg måte som fjerner flekker, støv og frisker opp fargen. Det gir lite slitasje og bunaden krymper ikke ved riktig rens.

Stakk:

Press over stakken før bruk, dampstrykejern. Den må aldri vaskes. Kun renses: P.
Fjern alltid matsøl før oppbevaring. Fuktig klut med rent vann kan fjerne små matflekker, mens fett fjernes ved rens. Overdelen kan håndvaskes forsiktig.

Stakken er av 100% ull. Blå stakk har ull-broderigarn. Rust og burgunder stakk har lin-broderigarn. Applikasjonsstoffet på burgunder stakk er av 100% silke. Skoning av baskerlin (lin/bomull). Forliv (overdel) av bomull/dacron.

Veske (løslomme):

Ikke stryk veska.Varmen får skinnet til å krympe. Får en flekker fjernes dette med fuktig klut med rent vann.
Veskelås må pusses over ved behov. Bruk gjerne klut innsatt med sølvpuss.
Tips: dekk til låset med plastfolie ved oppbevaring.
Vask aldri veska. Ta kontakt med renseri før evt. rens.

Ullstoff og broderigarn som stakk.
Bakpart av ekte skinn. Blå veske har rødt geiteskinn evt skinn fra storfe. Rust og burgunder veske har fåreskinn evt. geiteskinn.

Vest (liv):

Presses over før bruk. Puss hektene ved behov (bør helst ta av før puss). Aldri vask vesten, kun rens: P.Tips: dekk hektene med plastfolie (matfolie) ved oppbevaring så trengs de ikke pusses før bruk.Damask (blå og rust) av ull/ull eller ull/silke. Gyllen brokadevest (burgunder bunad) av 100% silke.
Fôr av baskelin (lin/bomull).

Akseltørkle:

Frynsene kjemmes over og strykes hver gang bunaden tas i bruk. Det er ikke noe rett og vrang på tørkleet. Selve tørkle strykes flatt og glatt. Frynsene er ømfintlige og krever ekstra stell. Kjem frynsene forsiktig med grovtinnet kam (evt. børste). Frynsene jevnes ved behov. Etter mange års bruk kan en evt. spraye fort og forsiktig over frynsene med vanlig hårspray slik at frynsene bevares bedre.

Hvis uhellet er ute og tørkleet bør rengjøres kan en bruke en forsiktig klut på flekken, evt forsiktig håndvask. Ved håndvask bruk mildt såpevann. Ikke gni, kun forsiktig krysting. Ikke bløtlegging, dvs. ikke la det bli liggende i vannet. Tørkes flatt, strykes over før tørkle er helt tørt. Vær oppmerksom på at viskosetråden er svakere når den er våt. Selve frynsene kjemmes opp når tørklet er helt tørt. Tørkle kan også renses. Men etter hva vi erfarer kjemmer ikke alle renseriene opp frynsene etterpå slik at det må en selv gjøre.

Tørkle kan tas på slik: Legges i en trekant. Legg 1-2 folder/brett samme veien) i brokten som er dannet. Legg så tørkle helt inn til skjortekragen i nakken, med bretten utover. Legg tørkle endene inntil hverandre foran og putt endene inn under vesten. Tørkle legges slik at det ligger glatt og fint inntil kroppen. Ved å skjule endene foran får en et ryddigere utseende, vestspennende blir synlige og en slipper at frynsene vil floke seg inn i søljeanhenget. Fest så den store sølja øverst på vesten ved å stikke nåla innom tørkleet slik at det også festes(ikke ta med skjorta). Pass på at det er de samme snipper/ender som søljenåla stikkes i. Dette øker levetiden og du har alltid et fint hjørne bak på ryggen. Når en legger tørkleet helt inntil skjortekragen vil broderiene på skulderstykkene også bli mer synlig. Endene skal ikke være synlig foran på vesten (dvs ikke komme ut i vestens glippe foran).

Oppbevaring: i syrefritt silkepapir(som tørkleet ble levert i), kjøkkenhåndkle, putevar eller henges sammen med skjorten (tverrstanga på hengeren). Aldri plastpose! 

Tørkle er vevd av viskosetråd

Kep:

Press over ved behov. Ikke vask, kun rens: P. Oppbevares hengende sammen med stakken.

Kepet er av ull. Foret er av polyester eller ull.

Lua:

Blonden kan tas av og vaskes forsiktig for hånd i mildt såpevann. Blonden er fastsydd på et linstykke. Hele dette stykket vaskes meget forsiktig. Ikke vask selve luen. Kun rens: P.Oppbevares: I putevar, lakenpose o.l.

Ikke plastpose!

Lua av 100% viskose. Blonde av tyll.

Har du spørsmål ta kontakt med oss.